Bitcoin madencileri, halving sonrası ne kadar Bitcoin sattı?

Bitcoin’de blok ödülü yarılanmasının (halving) gerçekleşmesinden bu yana yaklaşık bir hafta geçti. Bu bir hafta içinde madencilerin Bitcoin üretimi ve sattıkları miktardaki dengeler nasıl değişti?

Kripto paralara ilişkin çeşitli veriler sunan ByteTree’den derlediğimiz verilere göre, Bitcoin madencileri halving’ten önce haftalık 12 bin BTC üretiyordu. Aşağıdaki tabloda net olarak göründüğü üzere haftalık üretim, ilk hafta için 5 bin 250 BTC‘ye geiledi. Buna karşın, tablodaki “first spend” değerinin gösterdiği gibi, madenciler 5 bin 900‘ün üzerinde BTC satışı gerçekleştirdi. Satılan miktarın üretimden fazla olmasının nedeni, madencilerin halving öncesinde Bitcoin biriktirmeye başlamaları ve satmadıkları BTC’leri halving sonrası satmaları.

Kaynak: ByteTree

Halving sonrası madencilerden büyük bir Bitcoin satışı gelip gelmeyeceği tartışma konusuydu. Geçen hafta yayınladığımız bir haberde, bunun muhtemelen olmayacağını bildirmiştik. Madencilerden kaynaklanan büyük bir satış dalgası, halving’den hemen sonra değil, sıklıkla aylar sonra fiyatın zirveye çıkmasıyla meydana geliyor. En azından tarihsel veriler, Bitcoin madencilerinin daha önceki halving’lerin ardından fiyatın zirveye ulaştığı noktalarda satış yaptıklarını gösteriyor.

Şu anda Bitcoin üzerinde satış baskısı yaratan iki emsalsiz taraf var. Bunlardan biri madenciler, diğeri ve daha önemlisi borsalar. İşlem ücretlerini BTC ile toplayan borsalar, bunları nakit karşılığı satıyor. Yapılan bir hesaplamada borsaların bu yolla günlük 1200 BTC’lik bir satış baskısı oluşturduğu ifade ediliyor.

Yorum bırakın