Eos

Eos coin nedir? Ne işe yarar?

Kendisini, merkezi olmayan uygulamalar için en güçlü altyapı olarak tanımlayan EOS, platformunda ticari ölçekli merkezi olmayan uygulamaların (dApps) geliştirilmesine, barındırılmasına ve yürütülmesine olanak sağlayan Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir sistemdir.

EOS için resmi tam bir tanım yok, bu yüzden yaratıcıları kendilerini tanımlamaya karar vermişlerdir. Eos işletmelere ve bireylere web tabanlı uygulamalara benzer bir şekilde Blockchain tabanlı uygulamalar oluşturmak için gerekli temel işlevlerin tümünü destekler. (Güvenli erişim ve kimlik doğrulama, izin verme, veri barındırma, kullanım yönetimi ve dApps ile İnternet arasındaki iletişimi sağlama gibi)

Ayrıca arayüz geliştirmek için bir web-araç takımı tarafından desteklenir ve bu da sorunsuz bir uygulama geliştirme için eksiksiz bir teklif sunar. Esasen Google’ın Play Store’una ve Apple’ın App Store’una benzer bir şekilde çalışır.

EOS.IO ve EOS token’ları

EOS ekosistemi EOS.IO ve EOS token’ları olmak üzere iki temel unsurdan oluşur.

EOS.IO bir bilgisayar işletim sistemine benzer, EOS Blockchain ağını yönetir ve kontrol eder. EOS.IO, merkezi olmayan uygulamaların dikey ve yatay ölçeklendirmesini sağlamak için oluşturulmuş Blockchain mimarisini kullanır. EOS token ise EOS ağının kripto para birimidir.

Bir geliştiricinin EOS coin’lerini elinde tutması gerekiyor, bunları harcamak yerine ağ kaynaklarını kullanmak, dApps oluşturmak ve çalıştırmak için elinde tutması daha uygun olacaktır. Ayrıca herhangi bir uygulama çalıştırmayan token sahibi, bant genişliğine ihtiyaç duyabilecek diğer katılımcılara ayırabilir veya kiralayabilir.

Şu anda block.one organizasyonuna ait olan EOS, Bitshares ve Steem gibi platformların kurucusu ve yaratıcısı Dan Larimer tarafından başlatıldı.

EOS coin’in farkı ne?

Merkezi olmayan uygulamaları kolaylaştıran Ethereum gibi çok sayıda Blockchain tabanlı ağlar varken, EOS, Blockchain’in kritik sorunlu noktalarına odaklanır ve bu tip Blockchain tabanlı sistemler için genellikle bir darboğaz haline gelen hız, ölçeklenebilirlik ve esneklik sorununu çözmeye çalışır.

Her geçen gün belirli bir Blockchain ağında dApps ekosisteminin büyüklüğü arttıkça ağ üzerindeki kaynakların sınırlı kullanılabilirliğinden dolayı sıkıntılar çıkıyor. Bu sıkıntılar ağın çok sayıda yanlış işlem ve benzeri istekleri, istenmeyen uygulamaları, yürütme hızını yavaşlatması ve benzeri gibi sorunları içeriyor.

EOS.IO, benzersiz mekanizma ile daha fazla ölçeklenebilirlik, esneklik ve kullanılabilirlik sunarak bu sorunları çözmeye çalışır.

EOS, ağ boyunca paralel yürütme ve asenkron iletişim metodolojisi kullanılarak performans darboğazlarına çarpmadan, binlerce ticari ölçekli dApps’i destekleyebildiğini iddia ediyor. Verimlilik, dApp’lerin çalışmasında yer alan çeşitli modüllerin ayrılmasıyla daha da artırılıyor. Örneğin kimlik doğrulama işlemi yürütme işleminden ayrı olarak gerçekleştirilir.

EOS.IO, çeşitli özellikler aracılığıyla dApp’lerin geliştirilmesi ve bakımı konusunda esneklikler sunar. Sahiplik yapısı kullanıcı tarafından ücretsiz kullanımı teşvik eder ve işlem ücretlerini, geliştiricilerin standart işlem başına ödeme modeli yerine kendi payları ile orantılı olarak kullanmasına izin verdiği için ortadan kaldırır. Bu aynı zamanda uygulama geliştiricilerinin barındırma maliyetlerini tahmin etmesine ve etkin para kazanma stratejileri oluşturmasına olanak sağlıyor.

EOS.IO, proof-of-stake ve rol tabanlı bir izin konsepti kullanarak belirlenen paydaşlar arasında çoğunluk anlaşmasıyla, geri dönüş, donma ve arızalı uygulamaların düzeltilmesi gibi anında yüksek seviyeli kararlar verebilmek için esneklik sağlıyor.

Arayüz geliştirme için web araç seti, kendini tanımlayan arayüzler, kendini tanımlayan veritabanı şemaları ve bildirimsel izin şeması gibi temel kullanım özelliklerine sahiptir. Bu da geliştiricinin işini uygulamaları oluşturmak ve sürdürmek için kolaylaştırıyor.

EOS’un demokratik enflasyon temelli ekonomisi

EOS’un kurulumunda herhangi bir madencilik kavramı bulunmuyor. Bunun yerine, sadece gerekli blok sayısını üreten ve ürettikleri her yeni blok için yeni EOS token’ları yaratılarak ödüllendirilen blok üreticileri var. Blok üreticileri, beklenen ücret için istenen rakamı yayınlama esnekliğine sahipler ve yaratılan token sayısı, tüm blok üreticileri tarafından yayınlanan beklenen ödemenin medyan değeri temelinde hesaplanıyor.

Blok üreticileri açık bir şekilde daha yüksek ücret talep edebilecekleri gibi, bu özellik kolayca kötüye de kullanılabilir. Bu sorunu çözmek için, token arzının artışının yıllık yüzde 5’i geçemeyecek şekilde üretici ödüllerini kapatacak bir mekanizma var. Bu konularda seçmen olan token sahipleri, gerekli görüldüğü takdirde daha fazla enflasyon talep eden blok üreticilerini oylama yetkisine sahipler.

Bu mekanizma, tüm token sahipleri EOS ağındaki dosyaların depolanması için ödeme yapacaklarından dolayı tamamlayıcı olarak hareket eder. Ağda bir dosya depoladıkları sürece, EOS token’ları tutulur ve enflasyon oranında değer kaybeder.

Daha fazla depolama gerekli olduğunda, token sahipleri tarafından onaylanabilecek, daha yüksek ücret enflasyonu yoluyla, işlerinde daha fazla değer talep edebilecek olan blok oluşturucularından daha fazla blok talep edilecek.

Depolama talebinde azalma olması durumunda, enflasyon daha düşük olacak ve böylece EOS token’larının değer kaybında daha az bozulmaya yol açacak.

EOS token’ları; Ethereum Wallet, MyEtherWallet ve MetaMask’ı içeren birden fazla cüzdanda saklanabilir. Bitfinex ve YoBit gibi borsalarda kullanılabilir.

Standart Blockchain tabanlı ağlarla bağlantılı problemleri ele almayı amaçladığı için EOS’un potansiyeli büyük görünüyor.

Saniyede 100 bin işlem şeklindeki cesur iddiası, Blockchain dünyasından birçok kişi tarafından hala tartışmalı bir konu.