VeChain

VeChain nedir ve nasıl alınır? VeChain hakkında her şey

Kurduğu ortaklıklarla adından söz ettirerek kısa sürede hızlı bir büyüme gösteren ve ilgi odağı haline gelen VeChain nedir, nasıl ve nereden alınır? VeChain hakkında detaylı rehber.

Henüz 1 yıllık bile bir geçmişi olmayan VeChain, kurduğu ortaklıklarla adından söz ettirerek kısa sürede hızlı bir büyüme gösterdi ve ilgi odağı oldu. VeChain nedir, nasıl ve nereden alınır? VeChain hakkında detaylı rehber.

Blockchain‘in açık, merkezi olmayan mimarisinden yararlanan Vechain platformu, herhangi bir merkezi otorite olmadan çalışan ve bir ürünle ilgili gerekli tüm bilgilerin yetkili kişilerce erişimini sağlayan, güvenilir, ölçeklenebilir ve dağıtık bir iş ortamına dönüşüyor.

Bir ürünün tüm ayrıntılarını ve tedarik zinciri yönetimi gibi bağlantılı iş operasyonlarını sağlayarak VeChain, işletmelere ve müşterilere daha fazla şeffaflık sağlamaya yardımcı olmayı amaçlıyor.

Gerçek Dünya Sorunları ve Vechain

VeChain’in nasıl çalıştığı, gerçek dünya senaryosunun bir örneği ile anlaşılabilir.

Sahte ve alt standart ilaçlar, dünya genelinde karşılaşılan en büyük zorluklardan biridir.

ABD merkezli bir ilaç şirketinin, yalnızca ABD’deki fabrikasında üretilen ve dünyanın dört bir yanına gönderdiği patentli, yüksek maliyetli bir kanser ilacına sahip olduğunu ve bu ilaca Japonya’da bir hastanın ihtiyacı olduğunu varsayalım.

İlaç dünyanın diğer ucuna seyahat etse dahi, özel taşıma, nakliye ve depolama için çeşitli gereksinimlere ihtiyaç olabilir.

Örneğin paketin sıfır ila dört  santigrat derece sıcaklık aralığında depolanması gerekebilir veya daha yüksek irtifa basıncı ilacın tıbbi özelliklerini kaybetmesine neden olabileceğinden, hava yolu ile gönderilmesi mümkün olmayabilir.

Her şeyden önce, ilacın paketinin ve içeriğinin gerçekliği her zaman en önemli konulardan biri olmuştur.

Vechain bu problemi nasıl çözüyor?

VeChain, bu tür sorunlara çözüm bulmak için varlık dijitalleştirmesi yöntemini izliyor.

VeChain, üreticilere, RFID’ler ve sensörler gibi her aşamada bilgi kaydetme ve yayınlama yeteneği olan, benzersiz kimliklere sahip ürünler tahsis etmelerini sağlıyor.

Bu bilgi halka açık VeChain Blockchain’ine kaydedilir. Böylelikle, üreticilere, çeşitli tedarik zinciri ortaklarına ve tüketicilere ürün ve kulanımı ile ilgili ayrıntıları görmelerine olanak sağlanır.

İlaç üreticisi, ilaç paketlerinin her birine, VeChain uyumlu RFID etiketi gibi benzersiz bir tanımlayıcı koyabilir, böylece şirket tarafından verilen ilaç, tüketiciye ulaşıncaya kadar izlenebilir ve doğrulanabilir.

Bu RFID bilgisi daha sonra VeChain’in Blockchain’inde erişilebilir hale getirilir.

Böylelikle, tüm cep telefonlarında çalışan özel bir VeChain RFID okuyucu uygulamasını kullanarak, tüketici, aldığı ilacın gerçek olup olmadığını anlayabilir ve ilacın sahte olup olmadığıyla ilgili endişelerini azaltır.

RFID etiketinin ilaç paketindeki uygun bir yere yerleştirmesi, İlaç paketinin içeriğinin kurcalanma olasılığını ortadan kaldırıyor. Paketteki herhangi bir kurcalanma etiketi geçersiz kılacağından, paketin içeriğiyle oynanması sorunlarını çözüyor.

Bu RFID etiketleri, gerekli tüm bilgileri gerçek zamanlı olarak kaydedebilen ve VeChain’in Blockchain ağında yayınlayabilen akıllı sensörler ile donatılabilir. Örneğin, belirli bir sıcaklık aralığında depolanması gereken bir ilaç depo tarafından uygun olmayan bir şekilde saklanırsa etkilenen paketler için ihlal hakkında anında uyarılar gönderilebilir.

Benzer şekilde, eğer bir taşıyıcı ilaç paketini izin verilmeyen bir yükseklikteki hava yolu üzerinden alıyorsa, yükseklik sensörleri uyarıları, Blockchain’e kaydedecek. Böylelikle tüketici de dahil olmak üzere tüm paydaşlar, bu tür ihlallerin farkına varabilecekler.

VeChain ve iş sektörleri

Yukarıdaki örnek, tedarik zinciri yönetiminde ve kalite kontrolünde VeChain’in etkin kullanımını gösterse de, VeChain çok daha fazlasını yapabiliyor.

Ethereum platformu, çeşitli merkezi olmayan Uygulamaların (dApps) çalışmasını desteklediği gibi, VeChain de, IoT(Internet of Things) aygıtlarıyla birlikte Blockchain destekli bulut hizmetlerini kullanarak çeşitli sektörlerde birçok iş faaliyetini düzenlemeye yardımcı olabilir.

VeChain’in, özelleştirilmiş NFC çiplerini kendi deri ürünlerine yerleştirerek, müşteriler tarafından gerçek ürünün doğrulanmasını sağlayan, bir Avrupa lüks markası ile ortaklığı var.

Otomobil endüstrisinde, bir otomobilin detayları imalatçı tarafından Blockchain’e yüklenebilir, ve daha sonra araba servisi, yedek parça değişimi ve bunların orijinalliği, kaza, hırsızlık kayıtları ve hatta sigorta detayları ile ilgili tüm veriler Blockchain’e yerleştirilebilir.

Bu bilgiler, sigorta şirketleri, hizmet ortakları, yetkililer ve hatta otomobil satıcıları dahil olmak üzere çeşitli taraflar için hayati önem taşıyor.

VeChain, tarım sektöründe de, doğru ve gerçek zamanlı veri toplama ve üstün çiftlik üretimine yardımcı olan çiftlik ortamının gözetimini sağlamada yararlı olabilir.

Böyle bir izleme, VeChain tarafından geliştirilmekte olan IoT cihazları ile mümkün ve VeChain platformu ile senkronize olarak çalışır.