Dogecoin

Dogecoin! Şaka Gibi Bir Gerçek…

Emre Oğuz

Dogecoin – Nedir ve neden bu kadar önemli bir kriptopara haline gelmiştir?

Eğer kriptoparalara yabancı birine Bitcoin’i anlatmaktan daha zor bir şey varsa o da Dogecoin’i ve neden bu kadar popüler hale geldiğini, ne işe yaradığını ve neden kriptoparaların geleceği açısından bu kadar önemli bir mihenk taşı olduğunu açıklamaktır.

Söz konusu coin, bir internet geyiğinden ortaya çıkmış ve şakayla karışık bir işleve sahip olarak hayatına başlamış olsa da, çok kısa sürede işlem sıklığı açısından dünyanın en popüler kriptoparası haline gelmiş olmasıyla kesinlikle adından söz ettirmeyi hak ediyor.

Pek çok gencin Bitcoin ve diğer kriptoparalara merak duymasını sağlamış ve bunları kullanmaya başlamalarına doğrudan sebep olmuş olmasıyla gerçekten de büyük öneme sahip olan Dogecoin hakkında bilgiler araştırırken bu yazıyı bulduysanız doğru yere geldiniz. Kısaca Dogecoin’in nasıl ortaya çıktığından, neden bu kadar popüler hale geldiğine kadar hızlıca değinip, gelecekte neler olabilir buna bir bakış atacağız.

Dogecoin nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?

Aslında öncelikle Doge kelimesinin (veya internet meme’inin) nereden türediğini inceleyerek bu sorunun cevabının temeline inebiliriz.

“Doge” kelimesi, aslında hepimizin bildiği üzere köpek anlamına gelen İngilizce “Dog” kelimesinin kasıtlı olarak yanlış yazılmasından türetilmiş ama bunun ilk ortaya çıkış sebebi olarak internet tarihçileri, 2005 yılında Homestar Runner adlı internette yayınlanan çizgi film/kukla gösterisi türünde olan serinin bir bölümünde ortaya çıktığını ileri sürmektedirler.

Doge kelimesinin “Dogecoin” haline gelebilmesi ise doğrudan bu noktadan sonra değil, Doge ‘un bir image macro (ya da Türkçe yaygın kullanımıyla CAPS) şeklinde popülarite kazanması ile gerçekleşmiştir. Bu internet geyiğinde, Shiba İnu cinsi bir köpeğin fotoğrafları üzerine sanki köpeğin iç sesini, düşüncelerini dile getiriyormuşçasına karikatürize edilen ve genellikle içeriğinde “wow” “such x” “so y” formatında olan ve bozuk bir İngilizce ile süslenen fotoğraf paylaşımları üzerinden her türlü konu üzerine mizah yapılmaktadır.

2013 yılı ortasında Tumblr gibi mecralarda bir hayli popüler hale gelen ve yılın internet fenomenlerinden biri olan bu meme türü, aralık ayında popülaritesinin tepe noktasına ulaşarak doğrudan Dogecoin’in ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Doge muhabbeti nedir anladık, peki ya Dogecoin?

Aslında Litecoin ‘in bir türevi olan ve Doge geyiğinde adı geçen Shiba İnu türü köpeği kendi logosu haline getiren bu coin, yazılımcı Billy Markus tarafından ortaya çıkarılmıştır. İlk etapta insanların kriptoparalara ilgisinin artırılması amacıyla bir fikir olarak ortaya çıkan ve Shiba İnu “Doge” muhabbetinin popülaritesinden faydalanan Dogecoin, çok kısa sürede geyik muhabbeti çapında bir fikir olmaktan çıkıp, realite haline gelmiş ve internetteki genç popülasyonun da geniş çaplı benimsemesiyle ciddi anlamda çok hızlı çıkış yapan bir kriptopara haline gelmiştir.

Teknik Bazı Bilgiler:

Dogecoin, proof-of-work(POW) için aynı Litecoin gibi Scrypt kullanıyor ve block zamanlaması 1’er dakika olarak belirlenmiş. Buna ek olarak 4 dakikalık sürelerde zorluk seviyesinin network tarafından yeniden hesaplanması ve çıkartılabilecek olan Dogecoin miktarının sınırsız olmasından ötürü, Bitcoin gibi deflasyonel olmaması dikkat çekici özelliklerinden.

Dogecoin’in bir başka dikkat çeken özelliği ve belki de geniş kitleler tarafından hızlıca benimsenmesinin altında yatan sebeplerin başında, özellikle ilk dönemlerde çok hızlı coin üretimine izin verecek şekilde ayarlanmış olması geliyor. Bu sayede ve bir Dogecoin ‘in piyasada şu anda bile bir Amerikan Dolarının 1500’te biri olarak değerleniyor olmasından ötürü, kişiler birbirlerine 10bin – 20bin Doge göndererek aslında sembolik değer taşıyan küçük miktarlarda parayı sanki büyük miktarlarmışçasına “harcamanın” keyfine varıyorlardı, özellikle ilk ortaya çıktığı zamanlarda.

Tabi ki yine o dönemler (ve aslında hala) Dogecoin kullanımının büyük bölümünün gerek internette kişilerin birbirine jest / espri yapma amacıyla olduğunu belirtmekte fayda var. Fakat bu durum bir dezavantajdan ziyade, avantaj olmuştur. Neden mi? Bu sorunun cevabı aslında sebebi oldukça basit.

Teknolojik açıdan bakıldığında, Dogecoin kullanmanın Bitcoin ve diğer pek çok coini kullanmaktan hiçbir farkı, zorluğu veya kolaylığı yok. Yani Dogecoin kullanmayı başaran bir insan, rahatlıkla diğer coinleri de kullanabilir. Çoğu insanın kriptoparalara halen uzak olmasının sebebinin, bunların işleyişlerini ve nasıl kullanıldıklarını henüz tam olarak anlamamış olmalarından kaynaklandığını düşünürsek, Dogecoin bu anlamda ciddi bir atlama tahtası olarak görev yapmıştır.