Neo

Neo coin nedir? Ne işe yarar?

NEO topluluk tarafından yönetilen Blockchain tabanlı bir proje. Neo Blockchain teknolojisini kullanarak fiziksel mal varlıklarını dijital hale getirmek için kullanılıyor. Aynı zamanda kendi kendine çalışabilen ve akıllı sözleşmeleri kullanan dağıtık bir ağa sahip. Bu yüzden NEO kendi ağına ‘’akıllı ekonomi’’ adını veriyor.

NEO 2014 yılında kuruldu ve 2015 Haziran ayında açık kod olarak GitHub’da yayınlandı. Kurulduğundan beri NEO ekibi piyasanın yükselişine ve düşüşüne şahit oldu. NEO geleceğe odaklanan ve gelişimi esas alan bir ekibe sahip. Kendi deyimleriyle ‘’geleneksel ekonomiden akıllı ekonomiye geçişi sağlamayı’’ amaçlıyorlar.

NEO’nun gelecek tasarısı

Dijital varlıklar elektronik veri olarak programlanmış haldeki mal varlıkları olarak tanımlanabilir. NEO Blockchain teknolojisini kullanarak merkezsiz, güvenilir, saydam ve mali aracılar olmadan dijital varlık işlemleri yapılmasını sağlıyor. Kullanıcılar NEO Blockchain’inde varlıklarını kaydedebilir, ticaret yapabilir ve değişik türde varlıkların dolaşımını sağlayabilir. Ek olarak NEO’ya kaydedilmiş bütün varlıklar yasal olarak korunuyor.

NEO’da iki çeşit dijital varlık bulunuyor; global varlılar ve sözleşmeli varlıklar. Global varlıklar sisteme kayıt edildikten sonra bütün akıllı sözleşmeleri kullanan kullanıcılar tarafından görülebilir oluyor. Sözleşmeli varlıklar ise özel alanlarda depolanıyor ve sadece bağdaşan akıllı sözleşme kullanıcılarına hitap ediyor. Sözleşmeli varlıklar daha çok kullanıcıya ulaşabilmek için belirli kurallara bağlı kalıyor.

Dijital kimlikler şahısların ve şirketlerin elektronik ortamdaki kimliklerini tanımlıyor. NEO halka açık anahtar yapısını X509 standartlarında kullanıyor. X509 standartlarına uygun anahtarlar daha güvenli bir ortam sunuyor. Bu standartlar yüz tanıma, parmak izi okuma, ses tanıma, SMS ve çok faktörlü sistemlerin kimlik doğrulamasında kullanılmasını içeriyor.

Akıllı sözleşmeler

Akıllı sözleşmeler 1994 yılında ilk olarak kriptografi uzmanı Nick Szabo tarafından ileri sürüldü. Szabo’nun tanımına göre akıllı sözleşmeler önceden programlanmış koşulların tetiklenerek sözleşme içeriklerini yerine getirmesi yoluyla çalışıyor. Bu sistem Blockchain ile birleştiğinde daha güçlü bir yapı ortaya çıkıyor. NEO’nun da kendine özgü bir akıllı sözleşme sistemi var;

NeoContract.

NeoContract akıllı sözleşme sistemi NEO’nun en iddialı özelliklerinden biri. Bu sistem için geliştiricilerin yeni bir programlama dili öğrenmesine gerek yok, C# ve Java bilmek gelişime katılmak için yeterli oluyor. NEO’nun gelişimi NeoVM üzerinden yapılıyor. NeoVM yüksek kararlılığı ve ölçeklendirilebilirliği ile dikkat çekiyor.

Uygulamalar ve ekonomik yapı

Bir ekosistem için uygulamalar olmazsa olmaz öneme sahip. Akıllı bir ağ için yeni uygulamaların sürekli geliştirilmesi şart. NEO uygulamaların geliştirilebilmesi için ana araçları, mali desteği ve belgeleri geliştiricilere sunuyor. NEO’nun destek vereceği projeler arasında merkezsiz borsalar, fiziksel cüzdanlar ve sosyal ağ uygulamaları gibi birçok yenilik bulunuyor.

NEO’nun iki çeşit token’i bulunuyor; NEO ve

NeoGas (GAS).

NEO toplam 100 milyon token’den oluşuyor ve ağın içerisinde kullanılıyor. Token sahipleri muhasebe ve NEO değişiklikleri ile ilgili oy hakkına sahip oluyor. Sahip olunabilecek minimum token miktarı 1 NEO olarak belirlendi. Yazının yazıldığı sırada NEO’nun piyasa değeri 5.9 milyar dolar.

GAS ise NEO ağının yakıt token’i olarak kullanılıyor. GAS token sayısı 100 milyon olarak belirlendi. GAS NEO ağında işlemlerin ve akıllı sözleşmelerin korunmasında kullanılıyor. En küçük GAS birimi ise 0.00000001 GAS. GAS’in piyasa değeri bu yazının yazıldığı sıralarda 319 milyon dolar seviyesinde.

İlk blokta 100 milyon NEO üretildi ancak GAS token’lerinin tamamı henüz üretilmedi. Önümüzdeki 22 yıl içerisinde NEO token’leri yerine GAS token’leri üretilerek 100 milyona ulaşılacak.