Cardano ADA

2017’de büyük bir yükselişe geçen kripto para piyasasının en dikkat çeken projelerinden biri de Cardano. An itibariyle pazar payı bakımından en büyük 6. kripto para konumundaki Cardano’yu tanıyalım.

Kısaltması ADA olan Cardano’nun en öne çıkan özelliklerden biri, altyapısında Ouroboros ismi verilen Proof of Stake algoritmasının kullanılıyor oluşu.

Bitcoin de dahil birçok para Proof of Work algoritmasını kullanıyor. PoW algoritmasında bloğu ilk kazan madenci ödül aldığı için madenciler birbiriyle kıyasıya yarışıyor ve bu süreçte çok fazla elektrik enerjisi tüketiliyor. Hatta bunun, bitcoin için önümüzdeki yıllarda en büyük problemlerden biri olacağı düşünülüyor.

PoS algoritmasında ise ödüller belirli kurallara göre dağıtıldığı için PoS’un elektrik enerjisi bakımından oldukça ucuz ve verimli olduğu dile getiriliyor. Ethereum’un da yaklaşan hard fork’la birlikte bu algoritmaya geçiş yapacağı biliniyor.

Cardano’nun protokolü iki katmandan oluşuyor: Ödeme ve kontrol katmanı. Ödeme katmanında hesaplarla alakalı bilgiler bulunurken kontrol katmanında kimlik, uyumluluk ve kara listeye alma fonksiyonu ile alakalı bilgiler işleniyor.

Cardano’nun ayrıca bir debit kartı ve Daedalus isimli özel bir cüzdanı bulunuyor. Daedalus cüzdanından karta para gönderilebiliyor ve karttaki para otomatik olarak kullanıcının yerel para birimine çevriliyor.

Bunun yanı sıra Cardano ekibi ADA’nın Japonya’da birçok ATM’de işlem görmesi için çalışmalara başladı.

Bu yazının kaleme alındığı sırada 0,38 dolar seviyelerinden işlem gören Cardano’nun geleceği en parlak para birimlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Piyasada kısa bir geçmişe sahip olmasına rağmen Cardano’nun kripto paralar listesinin 6. sırasında yer alması da bu savı destekler nitelikte.

Günlük 1 milyar doları aşan işlem hacmi ve kimlik onaysız işlem yapılabilmesi ile ön plana çıkan Binance borsasından Cardano (ADA) satın alınabilir.