Ethereum Classic

Ethereum Classic, uygulamaların çalıştırılabileceği güvenlik odaklı, sansürlenemez, halka açık ve merkezsiz Blockchain platformu olarak biliniyor.

Ethereum Classic (ETC) Ethereum’un (ETH) hard fork uygulanmamış hali olarak tanımlanabilir. Ethereum Classic’in ortaya çıkışını anlatabilmemiz için Dao saldırısından söz etmemiz gerekiyor. DAO (merkezsiz kendi kendine çalışabilen organizasyon) herhangi evrak ihtiyacı olmadan, merkezsiz ve oylama sistemli çalışabilen bir toplu karar verme mekanizması anlamına geliyor. DAO’lar başlangıçta akıllı sözleşmeler ile fon toplar ve katılımcılara token dağıtılır. Fon toplanması sona erdiğinde DAO çalışmaya başlar, token sahipleri organizasyonla ilgili kararlarda oy kullanabilir ve DAO’da toplanan paranın harcama planında söz hakkına sahip olur. Yani DAO’lar sadece topluluk tarafından yönetilir.

ETH ve ETC’nin ayrılmasına neden olan DAO, Airbnb benzeri merkezsiz bir uygulamaydı. Bu uygulamanın ICO’su, kurucusunun bile beklemediği bir hızla büyüdü ve 11000 katılımcıdan 150 milyon dolar topladı. O sıralarda bazı geliştiriciler DAO kodunda bir açık olduğunu ve herhangi bir saldırı olursa felaketle sonuçlanabileceğini ifade etti. Buna rağmen ICO sahibi uyarıları dikkate almadı, herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını öne sürdü. 28 günlük ICO’nun ardından açığı bulan kimliği belirsiz hacker DAO’dan ether’leri çekmeye başladı ve benzer bir DAO’nun içine bu ether’leri yerleştirdi. DAO katılımcıları sayıca fazla oldukları için ether’leri kurtarmak adına kod değişikliği oylaması zamanında yapılamadı. Proje token’lerinin değeri 20 dolardan bir anda 13 dolara düştü. Hacker’ın çaldığı ether token’leri ikiz DAO’da tutulduğu için 28 gün boyunca token’lerin başka hesaba aktarılması mümkün değildi. Ayrıca DAO’lar halka açık olduğundan herkes bu token’leri görebiliyordu. Bu yüzden hacker çaldığı ether’leri başka hesaba çekemedi.

Çalınan ether’lerin geri alınması için Ethereum Vakfı hard fork uygulama kararı aldı. Ethereum topluluğundan bazıları bu kararın Ethereum’un temelindeki düşünceye uygun olmayacağını belirtti. Çünkü hard fork kararı vakfa karşı çıkanlara göre bir kesimin görmezden gelinmesi ve vakıf kararlarının ön plana çıkarılması anlamına geliyordu.

Ethereum Classic geliştiricileri bir araya gelerek sansürlenemez ve gerçek anlamda merkezsiz bir platform yaratma kararı aldı. ETC topluluğu eğer kod değiştirilecekse fikir birliğinin %100 olması gerektiğini savunuyor. ETC Blockchain’i üzerinde birçok cüzdan uygulaması ve merkezsiz uygulama (dApps) bulunuyor.

ETC ilk olarak Poloniex’te listelendi ve ardından hızla yaygınlaştı. Birbiri ardına kripto borsalarında listelenerek 40 dolar seviyesinin üzerine çıktı ve sert dalgalanmalar yaşadı. Bu yazının yazıldığı sıralarda ETC piyasa değeri 2.3 milyar dolar seviyesinde. ETC mart ayının ortalarından bu yana daha az volatil görünüyor.

ETC birçok büyük hacimli kripto para borsasında listelenmiş durumda.