Bitcoin Cash

Bitcoin Cash Nedir? Ne işe yarar?

Bitcoin Cash’in çıkış hikayesi..

Bitcoin Unlimited ve Segregated Witness savaşının galibinin SegWit olduğu çok önceden belli olmuştu. New York’ta buluşan sektörün kilit oyuncuları, SegWit2x aktivasyonunda karar kılmış ve fikirleri taban tabana zıt Bitcoin Core geliştiricileri ve madenciler arasında orta yol bulunmuştu. Buna göre, 1 Ağustos’ta kullanıcı aktivasyonlu soft fork’a gidilecek ve imzalar işlemden çıkarılarak işlem boyutu yüzde 75’e kadar azaltılacaktı. Böylece hem daha fazla işlem yapılacak hem işlemlerin onaylanma süresi hızlanacak hem de işlemler için bir süredir yüksek meblağlardan ödenen işlem ücretleri tekrar cüzi değerlere inecekti. 3 ay sonrasında, Kasım ayında ise blok boyutu 2MB’a çıkarılacaktı.

Kasım ayındaki gelişmenin bitcoin ağını ikiye bölmesi beklenirken sektörde yepyeni bir gelişme yaşandı:

Gölgede kalan BIP91 protokolü kısa sürede müthiş bir madencilik desteği görerek aktive edildi. BIP 141’i, blok boyutunun artırılmadan, yalnızca SegWit’in kabul edilmesi şeklinde olan protokolü aktive etmek için dolaylı yollardan biri olan BIP 91’in aktive edilmesiyle herkes gözünü bir sonraki hedefe dikti: BIP 141. Ağustos ortalarında yüzde 95 madenci desteğine ulaşması beklenen SegWit önce kilitlenip daha sonra aktif hale getirilecek; böylece bitcoin ağının ikiye bölünme ihtimali ortadan kalkacaktı. Ancak oyuna yeni giren Roger Ver önderliğindeki Bitcoin Cash, kripto gündemini bir kere daha karıştırdı. Peki Bitcoin Cash nedir ve bundan sonra bitcoin’e ne şekilde etki edecek?

Bitcoin Cash, önce BCC olarak anılsa da bir diğer kripto para BitConnect’in kısaltmasının BCC olmasından ötürü daha sonra BCH olarak kabul gördü. Tıpkı BTC gibi “merkezsiz, eşten eşe bir para birimi” olarak tanıtılan BCH, blok boyutunu 8 MB’a çıkararak ağ sıkışması sorununa çözüm getirmek üzere geliştirildi. BCH bunun yanı sıra 2 yenilik daha getiriyor. “Tekrar oynatma ve ortadan kaldırma koruması” olarak isimlendirilen özellik ile BTC ve BCH chain’leri tamamen ve kesin olarak ayrılıyor ve iki chain’in bir arada bulunmasındaki sorunlar ortadan kalkıyor. SegWit 1 MB’tan büyük blokları reddederken BCH ağı SegWit bloklarını reddediyor.  Son olarak, işlemleri imzalamak için getirilen yeni yöntem sayesinde fiziksel cüzdanların güvenliği artırılıyor ve yazılımsal hash sorunları ortadan kalkıyor.

İlk olarak ViaBTC’nin 1 Ağustos 2017’de kazmaya başladığı BCH bloğunda blok boyutu 1.915 MB olarak saptandı ve 6985 işlem yapıldı. BCH’nin işleme girmesiyle birlikte borsalar ve madenciler de gerekli önlemleri aldı. Bitcoin sahiplerinin hesaplarına aynı miktarda BCH eklendi.

Örneğin 1 BTC’si olan bir kullanıcının hesabına 1 BCH atandı.

Şu anda ise işlem hızının ön plana çıkmasıyla Bitcoin’in en büyük rakibi olarak göze çarpıyor. Geleceğin kripto paraları arasında yer alacağı hatta Bitcoin’i tahtından indireceği dile getirilen Bitcoin Cash’i çok daha parlak bir gelecek bekliyor olabilir..

Nereden Alınır?

En düşük komisyonla Bitcoin Cash alınabilecek borsa olarak Binance ve KuCoin karşımıza çıkıyor. Yüksek işlem hacimleri, kaliteli hizmeti ve kimlik onaysız işleme izin vermesi nedeniyle bu borsalar tercih edilebilir.