Stellar

Stellar coin nedir? Ne işe yarar?

Stellar Lumens Coin Nedir?

Stellar 2014 yılının başında Jed McCaleb (eDonkey’in yaratıcısı) ve Joyce Kim tarafından kurulan açık kaynaklı bir protokoldür. Yönetim kurulu üyeleri ve danışma kurulu üyeleri arasında Keith Rabois, Patrick Collison, Matt Mullenweg, Greg Stein, Joi Ito, Sam Altman, Naval Ravikant ve diğerleri yer alıyor. Stellar koin protokolü kar amacı gütmeyen Stellar Geliştirme Vakfı tarafından desteklenmektedir.

Tasarım

Stellar para alışverişi için açık kaynaklı bir protokoldür. Sunucular, protokolün bir yazılım uygulamasını çalıştırır ve diğer Stellar sunucularına bağlanmak ve iletişim kurmak için Internet’i kullanır ve global bir değer değişim ağı oluşturur. Her sunucu, tüm “hesaplar”ın bir kaydını ağa depolar. Bu kayıtlar “defter” olarak adlandırılan bir veritabanında saklanır. Sunucular, hesap bakiyesini harcamak veya hesabın bir özelliğini değiştirerek hesapları bir durumdan diğerine taşımak için “işlemler/transactions” önerir. Sunucuların tümü, “consensus” (Konsensüs) adı verilen bir süreçle mevcut defterine hangi işlem setinin uygulanacağı konusunda anlaşmaya varırlar. Uzlaşma süreci düzenli aralıklarla, genellikle 2-4 saniyede bir gerçekleşir. Bu, her bir sunucunun defterinin eşitlenmesini ve aynı kalmasını sağlar.

Stellar Lumens Nasıl Çalışır?

Stellar Lumens coin nedir, ne değildir detayına girmeden önce nasıl çalıştığını bilmemiz gerekir. Stellar, fiat para birimi cinsinden olan ödemelere izin verir, ancak Lumens – XLM adlı kendi dijital para birimine de sahiptir. Geliştiriciler, Stellar ağını kendisinden ayırmak için bu ismi seçtiler. Lumens, DDoS saldırılarına karşı “güvenlik tokenleri” olarak görev yapmaktadır, çünkü Stellar ağı, fiat para birimlerini aktarmak için kullanıcıların az miktarda Lumens – 0.00001 XLM harcamasını gerektirir. Bu şekilde, Lumens, piyasaların daha küçük veya daha az likid olduğu döviz çiftlerine yönelik işlemleri kolaylaştırmak amacıyla köprü görevi görür.

Stellar Lumens’in Diğer Özellikleri

Ayrıca, Stellar zinciri, tüm kullanıcıların her bir hesapta en az 20 Lumens tutmalarını ve bunların orijinal olduklarından emin olmalarını ve kesintisiz bir işlem akışı sürdürmesini gerektirir. Lumens Konsensüs Protokolü – SCP – Lumens işlemlerini kaydeden kapalı bir sisteme güvenmeden uzlaşmaya ulaşmak için bir sistem sağlar. Bu nedenle, Stellar Lumens, İş Kanıtına (PoW) ya da Proof of Stake’e dayanmamaktadır. Bunun yerine ağ Bizans anlaşma sistemine dayanır. Sistemi tamamlamak için ağ geliştiricileri, Lumens’ı yıllık %1’lik sabit bir artış oranı ile enflasyona dayalı bir para birimi haline getirmiştir.