Zcash

Yeni Başlayanlar İçin: Zcash Nedir?

Zcash nedir?

Zcash Nedir? Resmi web sitesine göre; “Zcash, sıfır bilgi kriptografi kullanarak işlemlerin mahremiyetini tamamen koruyabilen ilk açık ve izinsiz (permissionless) kripto paradır.

Zcash Nedir?

Bitcoin de, aynı şekilde açık ve izinsiz (permissionless) bir kripto paradır, ancak bitcoin işlemlerinin anonim olduğu yönünde yaygın bir yanlış anlaşılma var. Her bircoin işlem hareketinin geçmişi, blok zincir adı verilen bir muhasebe defterinde herkese açık bir şekilde görüntülenir. Bu işlemlerin önemli bir bölümünden kimlerin sorumlu olduğunu belirlemek için karmaşık bir yazılım kullanılabilir. Bu gizlilik eksikliğine karşılık olarak, gizlilik işlevselliği eklemeye odaklanan bir dizi kripto para birimi olmuştur.

Pazar payı

Zcash ve Bitcoin’in toplam 21 milyon adetlik toplam arzı var ve madencilik adı verilen bir süreç vasıtasıyla üretiliyorlar. Zcash’ın benzersiz bir özelliği, şirket geliştirme ekibinin (Zcash Şirketi, CEO zooko wilcox) ve kar amacı gütmeyen Zcash Vakfı’nın (Yönetim Kurulu Başkanı Andrew miller) doğrudan blockchain fonundan finanse edilmektedir. Bunu başarmak için, ilk dört yıldaki Zcash madencilik ödülünün %20’si, Zcash şirketinin (kurucuları, çalışanları, danışmanları, yatırımcıları) paydaşlarına giderek, toplam arzın %10’unu oluşturmaktadır. Bu “Kurucuların Ödülü”, Zcash’in sürekli desteklenmesi ve geliştirilmesi için finansman ve teşvik sağlar.