Litecoin

Litecoin Nedir? Ne işe yarar?

Litecoin Nedir? Litecoin ilk kripto para birimi Bitcoin’in açık kaynak kodlu yazılımından esinlenilerek geliştirilmiş ilk altcoindir.

Bitcoin’in Dünya genelinde büyük sükse yaratmasından sonra, 13 Ekim 2011 tarihinde kimliği bilinmeyen kişiler yarafından Bitcoin’inin açık kaynak kodlu yazılımı geliştirilerek oluşturulmuş, temelde Bitcoin’den daha gelişmiş olduğunu iddia eden Litecoin, aynı zamanda alternatif coinler yani altcoinlerin ilk örneğidir.

Litecoin, Dünyadaki herkes için hemen hemen sıfır maliyet ile para transferleri yapmayı sağlayan P2P (kişiden-kişiye) kripto para birimidir. Litecoin de diğer altcoinler gibi herhangi bir merkezi olmaksızın, açık kaynak kodlu, küresel bir ödeme ağıdır.

Kullandığı matematik tabanlı teknolojisi ağı korur ve bireylerin kendi paralarını kendilerinin kontrol etmelerini olana tanır. Litecoin, önde gelen kripto paralardan daha hızlı işlem onay sürelerine ve gelişmiş depolama imkanlarına sahiptir.

Litecoin aynı zamanda, büyük sanayi desteği, ticaret hacmi ve akışkanlığı ile Bitcoin’inin eksiklerini tamamlayan bir ticaret ortamıdır.

Litecoin ile Bitcoin Arasındaki Farklar

Litecoin, Bitcoin’in açık kaynak kodlu yazılımından ve çalışma prensibinden esinlenerek geliştirilmiştir. Ancak Litecoin’in Bitcoin’den en büyük farkı mining algoritmasının, kişisel bilgisayarlarla bile sürekli olarak madencilik yapabilme olanağı sağlamasıdır.

Aynı zamanda Litecoin işlemlerin hızlı bir şekilde onaylanmasını da sağlayacak teknolojiyi bünyesinde barındırır. Litecoin’de işlemler ortalama 2.5 dakika içerisinde onaylanmaktadır. İşlem kanıtlama algoritması scrypt tabanlı olduğu için normal bilgisayarların standart GPU işlemcileriyle kolayca işlenmekte ve yeni coinler üretilebilmektedir.

Bitcoin’de üretilebilecek maksimum coin miktarı 21 Milyon iken, Litecoin’de üretilebilecek maksimum coin miktarı BTC’nin tam 4 katı, 84 Milyon coin’dir.

BTC’nin Hash algoritması sha256’dır, LTC’nin ise farklı olarak scrypt’dir.

Litecoin Blockchain’i

Litecoin Blockchain’i, emsali olan Bitcoin’den çok daha yüksek işlem hacimlerini gerçekleştirebilmektedir. Ağ, daha sık blok oluşturabildiği için, gelecekte yazılımda bir değişikliğe ihtiyaç duymaksızın daha çok işlemi destekleyecek. Bunun sonucunda ticari işletmeler, yüksek etiket fiyatına sahip ürünler sattığında daha fazla onay alma imkânına sahip olurken, daha hızlı onay süreleri elde edecekler.

Litecoin Cüzdanlarında Ekstra Şifreleme

Cüzdan şifrelemesi, işlemlerinizi ve hesap bakiyenizi görebilmeniz için cüzdanınızı güvence altına almanızı sağlar; ancak Litecoin’leri kullanmadan önce şifrenizi girmeniz gerekir. Bu hem cüzdanınızı ve coinlerinizi hırsızlara ve virüslere karşı korur hem de hızlıca yapılarak hatalı işlem yapma gibi olumsuz durumları engeller.

Litecoin’de Madencilik Ödülü

Litecoin madencileri her blok için 25 adet yeni LTC ile ödüllendirilir ve bu miktar yaklaşık olarak her 4 yılda (840,000 blok) bir yarıya inmektedir. Litecoin ağı toplamda 84 Milyon Litecoin üretmek üzere geliştirilmiştir ve bu oran Bitcoin’in toplam üretilecek coin miktarının tam 4 katına denk gelmektedir.

Litecoin’in Dolar Karşısındaki Değeri

Litecoin ilk çıktığı zamanlarda Bitcoin’ine alternatif olarak çıktığı için, tüm Bitcoin topluluklarının ilgisini çekmiş ve değeri çok hızlı bir şekilde yükselmiştir. 2014 yılının Ocak ayında dolar karşısında şimdiye kadar ki en yüksek değerine ulaşmış ve yaklaşık 24 dolardan alım satımları yapılmıştır.

Bu tarihten sonra göstergeler yaklaşık bir yıl boyunca (küçük dalgalanmalar hariç) sürekli olarak aşağı yönü göstermiştir. Şimdiye kadar ki en düşük değer olarak LTC 2015 Ocak’ta 1.29 doları görmüştür. Ardından tekrar yavaş bir şekilde değer kazanmaya başlamış son 12 ayda en yüksek değeri 2016’nin Ocak ayında yaklaşık 5.50 dolar olarak kayda geçmiştir. Günümüzde ise ( Mart 2017 ) 3.90 ile 4.10 arasında dalgalanmaktadır.

Litecoin ilk altcoin olması sebebiyle hala bir çok topluluk, yatırımcılar ve miner’lar arasında popülerliğini korumaktadır. Bu popülerliği sayesinde hala değeri dolar karşısında canlı bir şekilde dalgalanmakta ve bu dalgalanmalar da yatırımcılar için kazanç fırsatları oluşturmaktadır.