Iota

Almanya merkezli bir girişim olan IOTA Coin, Cisco’nun planlarına göre 2020’li yıllarda tam 19 trilyon dolarlık bir sektörün sanal para birimi olacak.

* Bu içerik yatırım tavsiyesi içermez.

Bitcoin bir başlangıçtı. Ethereum, yeni ve heyecan verici bir deney olarak belirdi. Son günlerde adından fazlasıyla söz ettiren IOTA Coin ise üç yıldan bu yana altyapısı hazırlanan eksiksiz bir plan olarak beliriyor.

Bitcoin ve yüzlerce altcoin’e kıyasla tamamen kendisine özgü blok zinciri altyapısı üzerinde işlem gören IOTA Coin, Kasım-Aralık arasında yüzde 600 değer kazandı. Geride kalan bir yıllık süreçte bu oran %1,500. 3 Aralık Pazar günü yaşanan %44 artışla IOTA Coin değeri 2.02 dolara ulaştı ve 24 saatlik işlem hacmi bir anda 26,574 Bitocin’e denk gelen 310 milyon dolar seviyesine çıktı. Sessiz sedasız büyüyen bir projenin ürünü, bir anda piyasa değerini 6.9 milyar dolara çıkarmıştı. Bugün 4.42 dolar civarında gezinen IOTA Coin, sanal para sıralamasında beş ve altıncı sıra arasında gidip geliyor.

IOTA Coin ne demek?

IOTA, her türlü riski göğüsleyerek hayatta kalmaya çalışan sanal paralara kıyasla karşısındaki riskleri minimuma indirmeyi amaçlayan bir yatırım. David Sønstebø’nun mimarı olduğu IOTA, Statista raporuna göre 2025 itibariyle dünya genelinde 75 milyar cihazı içinde barındıracak IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojisi için geliştirildi. Geleceği elinde tutan bir teknolojinin ana para birimi olmayı amaçlayan IOTA, bu hedef altında iki yılı aşkın bir süredir hummalı bir çalışma gerçekleştiriyor.

Arkasında dev ortaklar var

IOTA’nın ortakları arasında Samsung, Cisco, Volkswagen, Deutsche Telekom, PwC, Fujitsu, Bosch ve Orange’ın dahil olduğu 20’den fazla firma ve kurum yer alıyor. En son değer artışının ise iki önemli sebebi var: Microsoft ile yapılan anlaşma ve 28 Kasım’da hayata geçen Data Marketplace. Her iki gelişme, Kasım sonu ve Aralık başında IOTA Coin’e yatırım yapan yatırımcı sayısında patlama yaşanmasına yol açtı. İstikrarlı ilerleyişine bakılırsa, uzun vadede IOTA yatırımcılarının yüzünü kara çıkarmayacak diyebiliriz.

Data Marketplace ve Makine Ekonomisi

Sønstebø’nun blog yazılarını gözden geçirdiğimizde, IOTA’nın güçlü bir felsefeye dayandığını görmek zor değil. İki ay boyunca demo versiyonu test edilecek olan Data Marketplace, bu felsefenin dijital versiyonunu temsil ediyor. Sønstebø, “Veri yeni petroldür” anlayışından yola çıkarak, 21. yüzyılın veri rafinelerini inşa etmeyi amaçlıyor. Yaptığı ön çalışmalara göre, her gün çöpe atılan veriyi paraya çevirebilen bir sistem kurmayı başarırsak, sanal para borsaları için sonu olmayan bir kaynak yaratmış olacak ve sanal para devriminde yeni bir sayfa açacağız.

Sønstebø, 2017’de geride kalan 5000 yılın toplamından daha fazla bilgi üretildiğine dikkat çekiyor. Bu miktar, her geçen yıl katlanarak artacak. Öyle ki, 2016’da üretilen veri miktarı 16 Zetabyte iken, 2025’te bu miktarın 163 Zetabyte’a yükselmesi bekleniyor.

İnternet ile birbirine bağlı on milyarlarca cihazın bir araya gelmesi, ‘Makina Ekonomisi’ adı verilen bir veri ticareti ağı oluşturacak. Sayısız cihaz, birbirleri arasında alışveriş listelerinden elektrik faturalarına, kargo işlemlerinden yemek tariflerine kadar trilyonlarca satır bilgi transferi gerçekleştirecek. Sønstebø, IoT teknolojisinin hayatımıza sunacağı faydanın ötesine geçerek bilgi üreten milyarlarca cihazı paraya dönüştürmeyi istiyor. Bu da, Makine Ekonomisi ile Büyük Veri’nin ötesine geçmek demek.

Sønstebø, Büyük Veri’nin dayandığı Veri Depoları’nın açık kaynaklı olmamaları nedeniyle sakladıkları verinin %99’unu çöpe attıklarını belirtiyor. Açık kaynaklı bir sistem tüm verilerin talep eden herkes tarafından değerlendirilmesini ve aynı zamanda paraya dönüştürülmesini sağlayabilir. İşte bu noktada, devreye IOTA giriyor. IOTA, akıllı telefonunuzla çalıştıracağınız akıllı mikrodalga, tost makinesi ve yazıcının dahil olduğu veri üretim sisteminin para birimi olacak. Cisco, hızla ağları örülen bu sistemin önümüzdeki 10 yıl içinde 19 trilyon dolarlık bir sektör haline geleceğini tahmin ediyor. Firma tarafından hazırlanan iki ayrı rapora göre, konusu miktarın 14.4 trilyon doları özel sektörü, 4.6 trilyon doları ile kamuyu kapsayacak.

IOTA sistemi nasıl çalışıyor?

Yatırım yapmadan önce kullanacağınız araçları çok iyi bilmeniz gerekiyor

IOTA, 2015 yılında hayata geçirilen bir dağıtılmış hesap defteri protokolü. ‘Tangle’ adı verilen ve blok zincirinden farklılaşan kendine özgü dağıtılmış hesap defteri mimarisi, Yönlendirilmiş Asiklik Grafiği (DAG) düzenini temsil ediyor. DAG içerisinde her türlü işlem veya veri transferi kendisinden önce yapılan işlemleri doğruluyor, bu döngü doğrulanan işlemlerin de kendilerinden sonra gelenler için aynı vazifeyi görmesiyle devam ediyor.

Data Marketplace için “dağıtılmış hesap defteri üzerinde çalışan, kamuya açık ilk IoT veri alışveriş merkezi” diyebiliriz. Data Marketplace, içerdiği işlemleri ağın kullanımından bağımsız olarak doğrulama vazifesini benimsiyor. Yani, mevcut blok zincirlerinde alınan komisyonlara kıyasla, Tangle finansal işlem ve veri transferi için ücret almıyor.