Ripple

Ripple nedir? Ne işe yarar?

2008 yılında Satoshi Nakamoto rumuzlu kişi(ler) tarafından başlatılan dijital para dünyasında zaman içinde bitcoin’in ardından birçok altcoin’in üretilip kullanıldığını gördük. Değerleri ve piyasa hacimleri farklı dinamiklere göre şekillenen bu altcoin’ler, bitcoin’in hakimiyetinin kırıldığı piyasada günden güne gelişimlerini sürdürmeye devam ediyor. Peki neden birçok sanal para var ve piyasada işlem görüyor? Sadece bitcoin dünyadaki sanal para ihtiyacını karşılamaya yetmiyor mu? Diğer dijital paralara neden ihtiyaç duyuyoruz?

Altcoin’lerin çıkış sebeplerini belki de farklı bir açıdan irdelemek gerekiyor. Esasında blockchain sisteminin deneylerinden biri olan bitcoin, her ne kadar kimliksiz ve aracı kurumları aradan kaldıracak şekilde para transferleri yapılmasına olanak tanısa da yıllar içinde şahit olduk ki ekosisteminde başlıca sorunlar barındırıyor. Bitcoin sonrasında geliştirilen kripto paraların bu sorunlara çözüm getirmeye çalıştığı; kodlarında gömülü yeni özelliklerle bitcoin’e alternatif olmak için yola çıktığını söyleyebiliriz.

Kimisi başarıya ulaşmış ve toplam sayıları yüzlerle ifade edilen altcoin’leri cazip kılan belirli unsurlar bulunuyor. Örneğin bitcoin madenciliğinin zorluk seviyesi son yıllarda oldukça artmış durumda. Zorluğun artmasıyla birlikte madencilik işine girmek artık riskli ve kâr getirmeyen bir yatırım olarak görülüyor. Üstelik büyük resme baktığımızda madenciliğin öyle ya da böyle büyük şirketlerin tekelinde olduğu anlaşılıyor. Madenciliğin zorlaşmasıyla birlikte işlem ücretleri de ciddi bir boyuta ulaştı. Borsalar son zamanlarda masraflarını karşılayabilmek için işlemlerden kestiği ücretleri artırma yoluna gidiyor.

Bu yazımızda bu sorunları da gözeterek geleceğin umut vaat eden altcoin’lerden biri olan ripple’ı mercek altına alacağız.

Uluslararası transferler

2017 yılında kripto paraların toplam piyasa değerinde büyük artışlar gözlendi. Artışlardan nasibini alan ripple, bitcoin ve ethereum’un ardından an itibariyle en büyük 3. kripto para konumunda.

Eş zamanlı küresel bir ödeme ağı olarak tanımlanan ripple’ın özellikleri tam da bitcoin’in yukarıda belirttiğimiz sorunlarına çözüm getirir nitelikte. Odak noktası bankalar ve müşteriler arasındaki ödemeleri kolaylaştırmak olan ripple, uluslararası para transferlerinin arttığı günümüzde bu külfetli süreci olabildiğince basit ve düşük masraflı bir hâle getiriyor.

Düşük masraf, çabuk işlemler, kolay işlem takibi

Ripple ağına dahil bankalar birbirleri arasında oldukça düşük masraflarla para transferi yapabiliyor. Ripple ağından yapılan bir işlem başına ortalama 0.0011 dolar işlem ücreti ödeniyor. Bu değer bitcoin için yaklaşık olarak 0,0015 BTC; yani bugünkü değeriyle yaklaşık 3,5 dolar. Bir diğer deyişle, bir bitcoin işlemi, bir ripple işlemine göre 3000 kat daha masraflı.

Ripple’da aktarılan fonlar 5-10 saniye içinde karşı tarafın hesabına geçiyor. Bitcoin için bu işlem genellikle en az 1 saati alırken; bu süre daha da uzayabiliyor. Öte yandan bankalar ve kurumlar arasında yapılan uluslararası transferler geleneksel finansal sistemde 2-4 günü bulabiliyor. Aracıların da devreye girmesiyle hem oldukça masraflı hem de uzun bir transfer sürecinden geçmek gerekiyor. Ripple ağı küresel piyasada gittikçe artan havale talebini karşılayarak bu sorunu kökünden çözüyor.

Ripple ağı üzerinden yapılan transferleri bankalar ile parayı gönderen/alan kişiler an be an takip edebiliyor. Kısa sürede biten işlem sonucu aktarılan fonlar önce deftere daha sonra tarafların hesabına işleniyor. Fonların hareketinin izlenebilmesi her iki taraf için de işlemi kesinleştirip güvence altına alıyor.

Farklılıklar, diğer özellikler ve Akbank anlaşması

Ripple altyapısını kullanan şirketler, düşük masraflı satış ve şirket ödemesi gibi projeler geliştirebilir. Şu ana kadar birçok banka hem uluslar arası ödemeleri kolaylaştırmak hem de bu yönde projeler geliştirmek için ripple’ı entegre etti. Öyle ki, dünyanın en büyük 50 bankasından 15’i ripple’ı kullanıyor. Akbank da ripple’ın yeni anlaştığı bankalardan biri olarak listeleniyor ve blockchain alanında atılım yapan ilk Türk bankası olma özelliğini taşıyor.

Ripple’ı diğer kripto paralardan ayıran en önemli özelliklerden biri madenciliğin olmaması. Esasen bir şirket olarak faaliyet gösteren ripple ağı, geliştiricilerin blockchain üzerinden ürettiği belirli sayıda (100,000,000,000) XRP token’i ile çalışıyor. İşlemlerden kesilen XRP miktarı sistemden siliniyor. Yani bir nevi işlem yapıldıkça dolaşımdaki token sayısı azalıyor. Ripple bunun yanı sıra şirket kimliği sebebiyle kripto paraların en önemli noktalarından biri olan merkezsiz olma ilkesini tam olarak benimsemiyor.

Piyasa hacmi ve XRP değeri

Ripple kripto paralar arasında pazar payı bakımından kendine 3. sırada yer buluyor. 41.6 milyar dolarlık bitcoin ve 22.8 milyar dolar paya sahip ethereum’u, ripple 11.5 milyar dolar piyasa hacmiyle takip ediyor. Dolaşımdaki XRP sayısı yaklaşık 38 milyar iken ripple’ın günlük işlem hacmi 140 milyon civarlarında seyrediyor.

Mayıs başlarında 0.029 dolar seviyesinden işlem gören ripple değeri artan altcoin piyasasından geri kalmayarak yüzde 1000 değerlendi. Tüm zamanlar rekorunu 0.42 dolar ile Mayıs sonlarına doğru kıran ripple şu sıralar 0.3 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Ripple’ın astronomik fiyat artışı şirketin anlaşma sağladığı banka sayısının artmasına dayandırılıyor. Artan banka desteğiyle birlikte önemli kripto borsaları ripple’ı hizmetleri arasına birer birer eklemeye başladı. Kripto paraların ripple’ı eklemesiyle ripple’a erişim çok daha kolay bir hale geldi ve tüm dünyada ripple kullanımı arttı.

Tüm bunlar dikkate alındığında ripple, kendine özgün avantajları ve bankaların adaptasyonu sayesinde geleceği en parlak altcoin’lerden biri olarak görülüyor.

Nereden Alınır?

En düşük komisyonla Ripple alınabilecek borsa olarak Binance karşımıza çıkıyor. Yüksek işlem hacimleri, kaliteli hizmeti ve kimlik onaysız işleme izin vermesi nedeniyle Binance tercih edilebilir.