Libra coin nedir, Facebook’un kripto parası sonunda ortaya çıktı

Facebook’un kripto parası nihayet ortaya çıktı. Kripto para hakkındaki bilgilere Libra.org ve calibra.com üzerinden ulaşılabiliyor.

Facebook’un kripto parası nihayet ortaya çıktı. Kripto parayla alakalı detaylara calibra.com (Libra için geliştirilen cüzdanın internet sitesi) ve libra.org üzerinden ulaşılabiliyor. Şirket, bu kripto para ile dünyada herhangi bir banka hesabı bulunmayan 1.7 milyar insana ulaşarak yeni bir finansal ekosistem yaratmayı hedefliyor. Bir diğer amaç, Libra’nın Visa veya Mastercard logosunun bulunduğu her yerde kabul edilmesini sağlamak.

Facebook’un kripto parasının adı öne sürüldüğü gibi Libra olacak. Kripto paranın Libra Blockchain üzerine kurulduğu belirtiliyor. Kripto para ve Blockchain ağı, 2020’de piyasaya sürülecek. Test ağı ise önümüzdeki haftalarda başlatılacak.

Sosyal medya devi Libra için “Calibra” adında bir mobil cüzdan geliştirmiş görünüyor. Cüzdanın App Store ve Google Play’de erişilebilir olacağı ifade ediliyor.

Kullanıcıların Libra ile Whatsapp ve Messenger gibi uygulamalar üzerinden bir mesaj ya da fotoğraf gönderir gibi dünyanın dört bir yanına saniyeler içinde basit bir şekilde para gönderebileceği kaydediliyor. Ek olarak fatura gibi ödemeler yapılabileceği, işlemlerin gizli ve güvenli olacağının altı çiziliyor.

Ayrıca burada yer alan bilgilere göre, çok düşük ücretlerle para transferi yapılabilecek. Dahası, şirketlerin Calibra’yı çevrim içi ya da fiziksel olarak ödeme almak için kullanabileceği vurgulanıyor.

Calibra, Libra’nın saklanması, yerel para birimlerine dönüştürülmesi için kullanılacak. Uygulamayı kullanmak için devlet tarafından verilen kimliklerle doğrulama yapmak gerekiyor.

Libra’nın yönetim organı Libra Association, Cenevre merkezli, nihayetinde coğrafi olarak dağıtık 100 farklı üyeye sahip olacak olan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Organizasyonun şu anki üyeleri arasında Uber, Paypal, Visa, Booking, Vodafone, Mastarcard ve Andreessen Horowitz gibi şirketler yer alıyor. Hiçbir üye, ağın yüzde 1’inden fazlasını kontrol edemeyecek.

Libra, izinli bir blok zincirinde başlatılacak. İlk etapta ağa yalnızca kurucu üyeler erişebilecek fakat kripto paranın zamanla izinsiz blok zincirine geçmesi planlanıyor.

Kripto para; Dolar, Sterlin, Euro, Yen gibi para birimleri cinsinden devlet tahvilleri ve banka mevduatları gibi düşük volatiliteli varlıkların bir kombinasyonu ile desteklenecek.

Libra ayrıca teşvik programlarını finanse etmenin ve işletme maliyetlerini karşılamanın bir yolu olarak Libra Investment Token adında bir menkul kıymet token’ı ihraç edecek. Bunlar sadece akredite yatırımcılara sunulacak.

libra-3-1132x670

Yorum bırakın